Kereséshez kattintson ide

Az abroncs tapadóképességének optimalizálása

Az abroncsok tapadási képessége a biztonság nagyon fontos eleme. 1-től 10-ig terjedő értéke a talajborítás minősége, a gumiabroncs futómintázata, de leginkább az időjárási körülmények függvényében változhat.

Több útfelületet különböztethetünk meg:

Száraz út

Száraz útfelületen olyan sima abroncsokkal lenne ideális vezetni, mint a Forma 1-es gumik. Ezeket sima (mintázat nélküli) guminak hívják. Minél nagyobb a futófelület, annál nagyobb felületen érintkezik az abroncs a talajjal, és annál jobb a tapadása.

Ilyen típusú abroncsot kizárólag versenypályán használnak. Sima gumival tilos közúton közlekedni. Létezik ugyanakkor félsima, azaz némi mintázattal rendelkező abroncs, melynek használata közúti közlekedésben engedélyezett.

A Maxi Gumi több félsima gumit tart készleten:

Előnye: az abroncs tapadási teljesítménye megsokszorozódik, és mintha ráragasztaná az autót az úttestre.
Hátránya: ha az alváz nem elég erős, könnyen deformálódhat.

Figyelemmel kell tehát lenni, és vásárláskor mindig gondoljon arra, amikor telített, vagy telítetlenebb mintázat, illetve szélesebb, vagy keskenyebb futófelületű abroncs mellett dönt, hogy az a lehető leginkább alkalmazkodjék autójához.

abroncs száraz útfelületen

Nedves út

Nedves útfelületen nem a gumiabroncsok tapadása, hanem azok vízelvezető képessége a legfontosabb, nevezetesen az aquaplaning kockázatának elkerüléséhez. Nagyon fontos ezért a futómintázat. A V mintázatú gumik messze a leghatékonyabbak ebből a szempontból.

Előnye: kiváló vízelvezetés.
Hátránya: kisebb tapadás, hiszen a futófelület területét a csatornák lecsökkentik.

abroncs nedves útfelületen

Havas út

Sok elakadást okoznak télen a behavazott utak. Egyes szélsőséges esetekben nélkülözhetetlen a hólánc használata. Ha 10° fok alá csökken a hőmérséklet, nyári gumijai sajnos már nem hatékonyak. Okos dolog ilyenkor téli gumikra váltani.

A téli gumik mintázatának lamellái optimalizált módon kapaszkodnak a talaj borításába.

Előnye: a téli gumik lamellakialakítása megfelelő tapadást tesz lehetővé téli időjárási körülmények között. Ilyen gumikkal búcsút inthet a behavazott úton való vezetés miatti stressznek.
Hátránya: száraz talajon mérséklődik az ilyen abroncs tapadása, ráadásul hamarabb elhasználódik, ha egyész évben ezzel megy.

abroncs havas útfelületen