Kereséshez kattintson ide

"Tyre heat cycle": abroncs hőciklus

A mechanika és az aerodinamika szédületes fejlődése ellenére a gumik még mindig ugyanolyan sérülékenyek. A hőciklus a gumik felkeményítésének és élettartamuk megőrzésének hasznos eszköze.

Mi is az a gumi hőciklus?

A hőciklus a versenygumik élettartamának kifejezésére használt mértékegység. Az a ciklus, melyet a gumi az egyik nyugalmi pillanattól a másikig leír. Másképp mondva azon két pillanat között, amikor a gumi hideg, majd hőmérséklete a futás miatt megemelkedik, illetve amikor újra mozdulatlan.

A hőciklus hogyan befolyásolhatja az én gumijaim kopását?

Amikor egy gumi kikerül a gyárból, bizonyos kopási időszak szükséges ahhoz, hogy elérje optimális teljesítményét. Versenyautó gumija esetén ez a kaucsukmolekulák eltérő kötéséből adódik. Erős és gyenge kötéseket különböztetünk meg. A cél megszabadulni a gyenge kötésektől, melyek a gumik idő előtti öregedését okozzák. Az deflexió jelensége teszi lehetővé a gyenge kötések felszakadását.

Hogyan erősíthetem meg a gumi szerkezetét?

Annyiféle hőciklus létezik, ahány fajta gumihasználat. A legfontosabb a legelső ciklus. Ez akkor a legeredményesebb, ha betartja az alábbi utasításokat.

Az első hőciklusnak fokozatosnak kell lennie, tanácsos ezért lépcsőzetes módon gyorsítani, agresszív kormányzás nélkül.

A melegedési időre 10 és 15 percet kell szánni. Ehhez vegyen be néhány kanyart, erőltetés nélkül, miközben fokozatosan gyorsít. Az utolsó kört már maximális sebességgel és hőmérsékleten tegye meg. Eszébe ne jusson kereket égetni, vagy körbe fánkozni.

Amikor újra állnak a kerekek, hagyja nyugalomban 24 órán keresztül. Ekkor a legelső vezetés során bekövetkezett felmelegedés és súrlódás hatására a gyenge kötések felbomlanak.

A nyugalmi állapot lehetővé teszi a kaucsukmolekuláknak, hogy az erős kötések javára rendeződjenek újra össze (ez a rendszer entrópiára való törekvési hajlama).

Ha a reakcióidő lejárta előtt indít egy második hőciklust, az a gumi élettartamának csökkenését okozza, hiszen a kötéseknek nem lesz idejük újrerendeződni.