Kereséshez kattintson ide

Tramlining: a megvezetés jelensége

Talán előfordult már, hogy apró rángásokat érzett a kormányban, vagy volt már olyan érzése, mintha elveszítené az uralmat az autó felett, és lebegne a járművel, amikor nyomvályús útszakaszon ment.

Ezt a jelenséget, melyet angolszász országokban a "tramlining" szóval fejeznek ki, és melyet megvezetésnek fordítunk, azzal magyarázható, hogy az autókerekek ugyanúgy hajlamosak a nyomvályúkat követni az úttesten, mint a villamos kerekei a síneket.

A jelenség szerencsére csak pár másodpercig tart. Kivéve azok számára, akik rendszeresen kénytelenek rosszul karbantartott utakon vezetni. Ez utóbbiaknak a megvezetés jelenségének csökkentése valós szükséglet.

Az abroncsok szerepe

Tapasztalatból, vagy weboldalunknak köszönhetően már egyetért velünk abban, hogy egy gumi nem holmi közönséges papucs, amit felhúzunk a kerékpántra, és jónapot.

Az abroncsjellemzők meghatározóak a jármű úttartásában, esetünkben, a tramliningra való hajlamban, vagy az annak való ellenállásban.

Tramlining előfordulására hajlamosító tényezők:
  1. A nagyteljesítményű abroncsok (kevesebb mintázatúak) általában érzékenyebbek a hangsúlyosabb profilú gumiknál. Ez azért van így, mert sportgumiknál nagyobb az érintkezési felület az úttesttel a személyautó gumikhoz képest. Ezért reagálnak jobban az úthibákra.
  2. Minél szélesebb a futó, annál jobb az úttapadás. Ebből adódik, hogy nagyobb lesz a nyomvályúkövetési hajlama.
  3. A nyomtáv, vagyis ugyanazon tengely két kereke közti távolság szintén befolyásolja a tramlining hajlamot. Minél nagyobb, annál jobb a tapadási teljesítmény, és annál erősebb a megvezetési hajlam.
  4. A felfüggesztés kopása is növelheti a tramlining erősségét. A futómű elhasználódott alkatrészeinek egyszerű cseréje nagymértékben csökkenti a jelenséget.
  5. A negatív csapterpesz is tramliningra hajlamosító tényező, mert agresszívebb kanyarodást tesz lehetővé.
  6. A defekttűrő gumik felerősítik a megvezetési hajlamot a gumi oldalfalak keménysége miatt, és az úthibákat a felfüggesztés és a kormányozhatóság szenvedi meg.