Kereséshez kattintson ide

Mit jelent a gumi újrafutózása?

Az újrafutózás olyan technika, mely az abroncs élettartamának növelését teszi lehetővé. Egy elkopott gumi futófelületének cseréljét jelenti új futóra a szövetváz megtartása mellett.Ez az eljárás csak újrafelhasználható használt (PUR) gumikra érvényes.

Újrafutózott gumik: bízhatunk benne?

Minden újrafutózott abroncsot alapos vizsgálatnak vetnek alá. 2002 januárjától ugyanazon teljesítményi és biztonsági teszteken kell átmenniük, mint a forgalomba helyezés előtt álló új abroncsoknak. A « retread » (újrafutózott) megnevezés feltüntetése kötelező.

Előnyök Hátrányok
Gazdaságos

(40%-kal olcsóbb, mint egy új gumi)
Zajkibocsátás
Az újrafutózott gumik általában valamivel zajosabbak
Természetvédelem
(gumihulladék csökkentése)
Fékezés
Teljesítménye kicsivel elmaradhat egy új gumihoz képest

Az újrafutózás mindenekelőtt a nehéz tehergépjárművek piacán terjedt el (85%). A személyautós eladások csak 12%-át teszik ki.

Újrafutózott abroncs vásárlásához a legjobb márkák

Maxi Gumi több olyan abroncsmárkát is javasol, melyek különösen újrafutózott gumik területén szereztek maguknak hírnevet.

Marangoni Olasz márka, mely tökéletes szinten mestere az újrafutózott abroncs gyártásának. Új termékekével azonos teljesítményt biztosít. A Marangoni élettartam garanciája minden olyan sérülésre vonatkozik, mely úttesten, normális használat mellett következik be, vagy gyártási hibából ered.
Blackstar A Blackstar újrafutózásra specializálódott francia abroncsmárka. Piacvezető a területen, különösen terepjáró gumik újrafutózásban elismert.
Laurent Abroncsok ipari újrafutózására szakosodott márka. A Michelin csoport francia leányvállalata.
Goodyear - Dunlop Elsősorban nehéz tehegépjárműabroncsok újrafutózása. Optimális minőség.
Insa Turbo A márka 1988-tól van jelen az újrafutózott gumik piacán. Magas minőségi színvonalú újrafutózott abroncsok gyártását lehetővé tevő csúcstechnológiája által elismert név.

Miből áll az újrafutózás?

A futózási technika három, egymástól jól elkülönülő fázisból áll:

1 Feldörzsölés Az elkopott futófelület lebontása után végzik. Az abroncsváz megrongálódott részeit szedik le egy erre alkalmas szerszámmal.
2 Gumizás A gumizás a feldörzsölés során eltávolított részek (szövetréteg, megerősítések) helyettesítését jelenti.
3 Futózás A futózás fázisában kap új gumiborítást a futófelület. Számítógéppel vezérelt eljárás.