Keresés méret szerint

Megerősített gumiabroncsok vásárlása

A megerősített vagy EXTRA LOAD (XL) gumiabroncsok a nehéz vagy nagy teljesítményű motorral felszerelt gépjárművek számára készültek. A megerősített gumiabroncsok oldalfala merevebb, mint a hagyományos "SL" elnevezésű "Standard Load" (standard terhelésű) gumiabroncsoké. Az oldalfalak merevsége lehetővé teszi a magasabb terhelés, nyomás és igénybevételek elviselését.

Hogyan ismerhető fel egy megerősített gumiabroncs?

A megerősített gumiabroncs az oldalán specifikus jelöléssel van ellátva, mint például: REINF, REINFORCED, XL, EXTRA LOAD, XLD, RFD vagy RF. Az "XL" szabvány egyre inkább helyettesíti az egyéb szabványokat.

Mit jelent az XL jelölés egy gumiabroncson?

Az "XL" jelentése "Extra Load" (extra terhelés), azaz, hogy a gumiabroncs nagyobb tömeget és magasabb nyomást képes elviselni.

Milyen előnyökkel jár egy megerősített gumiabroncs?

 • Hosszabb élettartam.
 • Kedvezőbb ellenállás az esetleges ütésekkel szemben.
 • A jármű jobb irányítása.
 • Kedvezőbb vonóerő-átvitel és teljesítmény-átadás.
 • Nagyobb ellenállás a mechanikai igénybevételekkel szemben: gyorsítások, fékezések, nagy sebesség, éles kanyarok.

Milyen hátrányokkal jár egy megerősített gumiabroncs?

 • A zajszint körülbelül 1 dB értékű növekedése.
 • A gördülési ellenállás növekedése, amely a fogyasztás enyhe emelkedéséhez vezet.
 • A gumiabroncs tömegének emelkedése és ezáltal elméletileg a fogyasztás növekedése.
 • Elméletileg kevésbé kényelmesnek számítanak, de ez a legtöbb járművezető számára észrevehetetlen.

Milyen megerősített gumiabroncsot vásároljon a gépkocsijához?

Megerősített nyári gumiabroncsok:

 • Continental SportContact 6
 • Michelin Pilot Super Sport
 • Michelin Pilot Sport 4S
 • Bridgestone Potenza S001
 • Pilot Alpin PA4
 • Pirelli Pzero
 • Toyo Proxes Sport
 • Yokohama Advan Sport V105
 • Falken Azenis FK510
 • General Tire Altimax Sport
 • Semperit Speed-Life 2

Megerősített téli gumiabroncsok:

 • Hankook Winter I*Cept evo2 W320
 • Continental ContiWinterContact TS830P
 • Continental ContiWinterContact TS860S
 • Pirelli Winter Sottozero 3
 • Michelin Pilot Alpin PA4
 • Pirelli W270 Sottozero Serie II
 • Toyo Snowprox S954
 • Vredestein Wintrac Xtreme S
 • Nankang SV-3 Winter

A legkeresettebb méretek:

Az erősített abroncsok szükségesek bizonyos sportautók, SUV-ok, erős szedánok vagy haszongépjárművek számára. Ezek az abroncsok több terhelést és feszültséget bírnak el, mint a többi.

Mik az erősített abroncsok jellemzői?

Az erősített abroncs olyan felszerelés, amely több terhelést és felfújási nyomást képes elviselni, mint amit a gyártó ajánl a klasszikus változatnál egy adott méret esetében. Hogy jobban megértsük, miről is van szó, vegyük példának a 205/55 R16 méretű abroncsot. Alapértelmezés szerint ezen méretű standard (SL) abroncsok terhelési indexe 91, vagyis a maximálisan elviselhető súly 615 kg. Az erősített változatoknál azonban ez az index 94-re emelkedik, ami azt jelenti, hogy az abroncs maximális terhelést képes elviselni, ami 670 kg. A tűrhető nyomás is 2,5-ről 2,9 barra emelkedik.

Az erősített abroncsokat a következők jellemzik:

 • A terhelési kapacitás indexét gondosan állítják be a gyártók az ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation - európai abroncs- és felnigyártók műszaki szervezete) szakértőivel együttműködve;
 • Erősített futófelület;
 • A kialakítás magas ellenállóképességű anyagokat tartalmaz.

Az erősített abroncsokat a speciális jelölés alapján ismerhetjük fel, amelyet az oldalukon viselnek: Extra Load (XL), Reinforced (REINF), RF, RFD, vagy EXL. Az első feliratot találjuk a leggyakrabban a piacon. Ez tendenciájában helyettesíti a többi, egyre ritkábban előforduló jelölést.

Mik az erősített abroncsok előnyei?

Tekintettel különösen erős szerkezetükre, az erősített abroncsok számos előnyt kínálnak az autósoknak. Íme néhány közülük.

Hosszú élettartam

Az erősített abroncs komponensei erősebbek, mint egy SL abroncsé. Így, ugyanolyan használat mellett, az XL gumiabroncsoknak logikusan sokkal hosszabb az élettartamuk, mint egy standard gumiabroncsnak. Ezek az abroncsok még több kilométert is képesek megtenni anélkül, hogy károsodás vagy kopás jeleit mutatnák. A standard abroncsokkal ellentétben, az erősített abroncsok nagyon intenzív használatra alkalmasak. Csak be kell tartani a gyártó által ajánlott légnyomásra vonatkozó utasításokat, és kész.

Ellenállóképesség

Ahogy a nevük is mutatja, az erősített sávval rendelkező abroncsok rendkívül ellenállóak. Képesek probléma nélkül elviselni a dinamikus ütéseket, amelyek általában akkor fordulnak elő, amikor a jármű hirtelen megközelít egy járdát vagy bármilyen más felületet, amely nem azonos szinten van az úttal. Az ilyen helyzetekben a karcolások vagy vágások kockázata tehát jelentősen csökken.

Az XL gumiabroncsok nagyon jól ellenállnak a mechanikai terheléseknek is, amelyek a vezetés során jelentkeznek: erős kanyarok, hirtelen fékezések, gyorsítások…

Magas szintű vezetési teljesítmény

Az erősített abroncsok magas szintű teljesítményt nyújtanak a húzóerő és a tapadás terén. Szerkezetük merevsége pozitívan befolyásolja az autó viselkedését különböző helyzetekben (főként fékezés és kanyarodás esetén), ami optimalizálja a stabilitását. Végül az XL abroncsok hatékonyan továbbítják az autó teljesítményét az útra.

Mindez lehetővé teszi a vezető számára, hogy jobban ellenőrizze autóját, és ennek következtében jó úttartást és optimális vezetési kényelmet biztosít.

Mikor érdemes erősített abroncsokat választani?

Fontos tudni, hogy mikor érdemes erősített abroncsokat vásárolni, mert nem minden járműnek van rájuk szüksége.

Az erősített abroncsokat ajánlott akkor használni, ha gyakran nagy terheléssel közlekedik: áruk, utasok… Ebben az esetben az XL gumiabroncsok használata lehetővé teszi, hogy ne kelljen gyakran cserélni az abroncsait. Ez a tanács általában a szállító járművekre, a kombi autókra és a kis furgonokra vonatkozik.

Ezek az abroncsok ajánlottak azoknak az autósoknak is, akiknek nagyon erős motorral rendelkező járművük van. Az XL abroncsok lehetővé teszik számukra, hogy jobban uralják autójukat a kanyarokban, és főként, hogy jobban gyorsítsanak.

Ha tudni szeretné, hogy járművét csak erősített abroncsokkal szabad-e használni, nézze meg a használati utasítását. Ott megtalálja az összes szükséges információt az autó jóváhagyásával kapcsolatban.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a jó erősített abroncsok kiválasztásánál?

Mint minden más abroncs esetében, az erősített gumiabroncsok kiválasztása nem véletlenszerű. Bizonyos elemeket feltétlenül figyelembe kell venni:

 • Az eredeti gumiabroncsok méretei;
 • Az abroncsba integrált technológia;
 • A kerék gördülési ellenállása;
 • A gyártó hírneve;
 • Az évszak…

Íme, amit tudnia kell mindegyik kritériumról.

A méretek

Túl széles vagy túl magas új abroncsok felszerelése káros hatással lehet a vezetési kényelmére. Ezért fontos, hogy figyelembe vegye az eredeti abroncsok méretét az új erősített abroncsok kiválasztásakor, különösen, ha ez az első alkalom, hogy cserélni szeretne.

A gyártó által az abroncsokhoz ajánlott méretek megtalálásához tekintse meg a jármű használati utasítását. Ezt az információt a tankoló nyílásban is megtalálhatja.

Természetesen lehetséges, hogy alternatív méretű abroncsokat választ az öreg abroncsok helyett. De ebben az esetben ügyeljen arra, hogy betartsa a jármű gyártója által meghatározott határokat (tűréshatárokat).

A technológia

Az abroncsgyártók folyamatosan fejlesztenek új technológiákat, hogy javítsák termékeik úton való teljesítményét. Így, mielőtt erősített abroncsot vásárolna, ne habozzon tájékozódni a benne található technológiákról. Ez lehetővé teszi, hogy megtudja, valóban megfelel-e az Ön igényeinek a termék, amit kiválasztani készül.

Például egyes gyártók olyan technológiákat építenek be a felszerelésükbe, amelyek optimalizálják a jármű teljesítményét a nedves utakon történő fékezés során. Ez a típusú abroncs tökéletesen megfelel Önnek, ha gyakran esős időben közlekedik.

Más gyártók olyan abroncsokat kínálnak, amelyek defekt ellenállóak, köszönhetően egy öntömítő technológiának. Ha munkája során nagyon hosszú távolságokat kell megtennie, ezek a típusú abroncsok nagyon hasznosak lehetnek Önnek. Például megakadályozzák, hogy defekt miatt elakadjon elszigetelt területeken.

Hogyan lehet azonosítani az abroncsban található technológiákat? Általában ez az információ megtalálható a terméket kísérő leíró szövegben (ha online vásárol). Ha kétségei vannak, kérhet további információkat is az eladótól.

A gördülési ellenállás

Egy abroncs gördülési ellenállása azt az energiát jelenti, amelyet el kell költeni ahhoz, hogy mozgásban tartsuk (állandó sebességgel), amikor érintkezik a talajjal. Ez szorosan összefügg a futófelület vastagságával. Minél nagyobb ez utóbbi, annál nagyobb lesz a gördülési ellenállás, ami nagyon nagy üzemanyag- és energiafogyasztást eredményez.

Mivel az erősített abroncsok természetüknél fogva vastag vállakkal rendelkeznek, fontos, hogy ellenőrizze, hogy a kiválasztott modellnek alacsony a gördülési ellenállása. Hogyan lehet ezt megtudni? Csak ellenőrizze a termék műszaki adatlapját.

A gyártó

Fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a gyártót az abroncs kiválasztásakor. Általánosságban elmondható, hogy egy gumiabroncs márka sokat elárul a minőségéről. Ahhoz, hogy biztosan magas minőségű abroncsokat kapjon, amelyek megfelelnek az elvárásainak, és biztonságosan közlekedhessen, forduljon a legismertebb gyártókhoz: PIRELLI, MICHELIN, HANKOOK, CONTINENTAL, BRIDGESTONE, GOODYEAR

Erősített abroncsok vásárlásakor előnyben részesítse ezeknek a nagy márkáknak a termékeit, mivel általában a legújabb innovációkat tartalmazzák az abroncsok területén. Ez nem elhanyagolható teljesítménygarancia.

Igényei és költségvetése alapján választhat kevésbé ismert márkákat is, amelyek szintén jó minőségű felszereléseket kínálnak.

Az évszak

Az erősített abroncsok nem feltétlenül egész éves abroncsok, amelyeket az év minden szakában használni lehet. Vannak XL gumiabroncsok téli és nyári időszakra is. Ezt figyelembe kell vennie a választás során. Válasszon az egyes évszakok időjárási viszonyaihoz igazodó abroncsokat, hogy optimális vezetési kényelmet élvezhessen.

Maxigumi.hu, a prémium erősített abroncsok szállítója

Minden autós számára, aki abroncsot szeretne cserélni, a Maxigumi.hu több mint 10 000 különböző márkájú referenciát kínál, hogy minden igényét kielégítse. Legyen szó erősített téli, nyári vagy 4 évszakos abroncsokról, választhat katalógusunkból. Ingyenes szállítást kínálunk két azonos abroncs vásárlása esetén.

Ha szeretné, igénybe veheti a szerelési szolgáltatásunkat is egyik partner garázsunkban. Az egész ország területét lefedjük.

LiveChat
Whatsapp Messenger