Keresés méret szerint

Lakókocsi gumiabroncsok vásárlása.

A lakókocsi gumiabroncsoknak erősebbnek kell lenniük a hagyományos gumiabroncsoknál. "C típusú" megerősített gumiabroncsokról van szó, mint például: 215/65 R16C 109R. Azt ajánljuk, hogy gumiabroncsait legalább 6 évente cserélje ki, a biztonság garantálása érdekében.

Ha nem használja a lakókocsit, javasoljuk, hogy kövesse az alábbi ajánlásokat, hogy elkerülje a gumiabroncsok karkaszának deformálódását:

 • Cserélje ki a gumiabroncsokat a hosszan tartó parkolás céljára kialakított speciális tartókra.
 • Vagy emelje fel a lakókocsit emelőberendezések segítségével úgy, hogy a gumiabroncsok ne érintkezzenek a talajjal.
 • Vagy a lakókocsit felemelve változtassa meg a gumiabroncsok helyzetét egy negyed fordulattal, majd engedje le.

Mi a megfelelő nyomás a lakókocsi gumiabroncsok esetén?

Ha a gyártó kézikönyvében nem szerepel utasítás a nyomásra vonatkozóan, javasoljuk, hogy a gumiabroncsokat 3 bar és 3,5 bar közötti értékre fújja fel, C típusú megerősített gumiabroncsok esetén. Ha a nyomás meg van adva a gyártó utasításában, kérjük, kövesse az ajánlást.

Szükséges-e a hátsó gumiabroncs túlfújása lakókocsi vagy utánfutó vontatása esetén?

Hozzáadhat 0,4 bart a hátsó gumiabroncsok nyomásához a normál használatra vonatkozó ajánláshoz képest. A gumiabroncsai nem fognak deformálódni.

Milyen gumiabroncsot vásároljon a lakókocsijára?

 • Michelin Agilis +
 • Hankook Vantra LT RA18
 • Goodyear Efficientgrip Cargo
 • Bridgestone Duravis R660
 • Michelin Agilis Crossclimate
 • General Tire Eurovan A/S 365
 • Nokian Cline VAN
 • Linglong GreenMax VAN
 • Apollo Altrust All Season
 • Achilles Multivan

A legkeresettebb méretek:

Egy lakókocsi, mint minden más jármű, minőségi gumiabroncsokkal kell, hogy felszerelt legyen. Ez fontos, hogy a vezető jó érzésekkel vezethessen. A gumiabroncsok minősége szintén befolyásolja az úttartást. Egy lakókocsi gumiabroncsának kiválasztása tehát gondosan kell történjen, mivel az Ön biztonsága és vezetési kényelme függ tőle. Ebben az útmutatóban a Maxigumi.hu praktikus tanácsokat ad a lakókocsi gumiabroncsainak kiválasztásához és élettartamuk meghosszabbításához.

Hogyan azonosítjuk a lakókocsi gumiabroncsot?

Nagy méretével a lakókocsi nagyobb terheket képes elviselni, mint a kisebb autók. Gumiabroncsai nagy nyomásnak vannak kitéve, ezért eltérnek a hagyományos modellektől. A lakókocsik gumiabroncsai könnyen felismerhetők a "C” jelzésről, amely az oldalfalukon található. Ez azt jelzi, hogy alkalmasak nagyon nagy terhek hosszú távú szállítására. Ezt a jelzést viselő gumiabroncsokat lakókocsikban, lakóautókban és haszongépjárművekben használják.

Lehetőség van lakókocsi gumiabroncsokat felszerelni lakóautóra is. Ezek a modellek, amelyek a lakóautókhoz igazodnak, sokkal nagyobb terheket képesek elviselni. Ezek a legjobb megoldások, ha nagyon nagy biztonsági tartalékot szeretne.

Mikor cserélje le a lakókocsi gumiabroncsait?

A szakértők nagy többsége egyetért abban, hogy a lakókocsi gumiabroncsok élettartama körülbelül 6 év. Ezért javasolják, hogy ezen időszakon belül cserélje le őket. Azonban, ha egy gumiabroncs elöregedett, akkor a csere szükségessé válhat bármikor. A jármű használata és karbantartása is meghatározó tényezők a gumiabroncsok élettartamában. Íme néhány jel, amely segít eldönteni, hogy szükséges-e a gumiabroncsok cseréje.

A kor

A kerekek életkora fontos mutató. Az életkor itt nem a használati időt jelenti, hanem a gyártás dátumától kell számítani. Ez az információ a gumiabroncs oldalán található. Ez a DOT kód utolsó négy számjegye.

Akkor is, ha egy járművet gyakran használnak vagy nem, a gumiabroncsai az idővel elhasználódnak. Egy bizonyos ponton túl a gumi veszít hatékonyságából, ezért fontos rendszeresen ellenőrizni a gumiabroncsokat.

A futófelület mélysége

Itt van egy megbízható mutató, amely segít a helyes döntés meghozatalában. A használati időn kívül több más tényező is hozzájárulhat a lakókocsi gumiabroncsok elhasználódásához:

 • Az elviselt terhek;
 • A napfény;
 • Az utak állapota;

Ezekhez a tényezőkhöz hozzáadhatjuk a hosszú ideig tartó használatlanságot. Valójában a hosszú ideig tartó használatlanság elősegíti a gumiabroncsok futófelületének azon részeinek nagyobb mértékű elhasználódását, amelyek érintkeznek a talajjal. Ez aránytalan mértékű kopást okoz ezeken a felületeken. Ez az egyik oka, ami indokolhatja a cserét.

A legtöbb gyártó által jelenleg kínált gumiabroncsok futófelületének átlagos mélysége 8 mm. Amint ez eléri a 3 mm-t, javasolt a kerekek cseréje. Ne várja meg a törvény által előírt 1,6 mm-es határt. Miért? Egy ilyen vastagságú gumi már veszített a fékezési teljesítményéből. Minél tovább vár a cserével, annál nagyobb a balesetek kockázata.

Ne hanyagolja el az öregedés más jeleit sem: repedések, vágások, repedések…

A nyomásvesztés

Ha hozzászokott a lakókocsi vezetéséhez, akkor tudja, hogy a gumiabroncsai havi 1-2 PSI-t veszítenek: ez normális. Azonban, ha ez a szám eléri a 50 PSI-t vagy többet, az rossz jel. A lakókocsi gumiabroncsai, amelyek rendellenesen veszítenek nyomást, megnehezíthetik a vezetést. Tehát rendszeresen végezzen ellenőrzéseket, különösen minden út előtt. Ha a veszteségek túl gyakoriak és jelentősek, akkor itt az ideje a cserének.

Hogyan válassza ki a lakókocsi gumiabroncsait?

A legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni egy lakókocsi gumiabroncs vásárlásakor:

 • A méretek;
 • A terhelési index;
 • A sebességindex;
 • A márka választása.

A méretek a gyártóktól függően változnak. Ezért olyan gumiabroncsokat kell választania, amelyeknek ugyanazok a méretei, mint az eredeti modelleknek. Ez vonatkozik a méretre, de a terhelési és sebességindexre is. Nagyon veszélyes olyan gumiabroncsokkal vezetni, amelyeknek nem megfelelő a terhelési indexe. A gumiabroncsok felrobbanhatnak, ha a jármű súlya meghaladja a terhelhetőségüket.

Hogyan találhatja meg ezeket az információkat?

Nem tudja, hogyan olvassa le ezeket az értékeket egy gumiabroncson? Vizsgálja meg az oldalfalat, és észreveszi a következő formátumú feliratot: 205/55RC16 91V.

A 205-ös szám a szélességet (tehát a méretet) milliméterben jelöli. A 91-es a terhelési index, ami azt jelenti, hogy a gumiabroncs nem bír el több mint 615 kg súlyt a maximális sebességnél. A sebességindexet egy betű jelzi (itt a V). Ha ezekkel a kritériumokkal keres, megtalálja a lakókocsi gumiabroncsokat, amelyek megfelelnek a járművének.

Megjegyezzük, hogy ezek a klasszikus jelölések az egyenként felszerelhető kerekekre vonatkoznak. Egyes lakókocsiknál a felszerelés két-két darabban történik (dupla szerelésről beszélünk). Ebben az esetben a felszerelendő lakókocsi gumiabroncsoknak dupla indexei vannak. Vegyük ezt a példát: 195/50R15 104/102R. Ez azt jelenti, hogy egyszerű szerelés esetén a tűrt terhelés 850 kg (102-es index). Míg dupla szerelés esetén 900 (104) kg.

A legfontosabb, amit meg kell jegyezni, hogy a választott sebesség- és terhelési indexnek meg kell felelnie a gyártó által előírtaknak.

Milyen lakókocsi gumiabroncsot válasszon az évszakok szerint?

A gumiabroncsok kiválasztása attól is függ, hogy melyik időszakban tervezi a kempingezést. Ha például hegyekbe szeretne menni, vagy téli időszakban utazni, akkor speciális gumiabroncsokat kell választania. Szerelje fel járművét M+S (Mud and Snow) jelzésű és 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) minősítésű gumiabroncsokkal. Ezek használata nem kötelező Franciaországban, ellentétben más országokkal (például Németország), de erősen ajánlott. Ezek úgy vannak kialakítva, hogy jobb tapadást biztosítsanak a hideg évszakban. Így optimalizálják a kényelmet az úton és csökkentik a csúszás kockázatát.

Hogyan növelhető a lakókocsi kerekek élettartama?

Jó, ha ismeri a lakókocsi gumiabroncsok kiválasztásának kritériumait. De még jobb, ha tudja, hogyan kell őket használni, hogy hosszú ideig tartson. Íme néhány tanács, amely segíthet.

Soha ne vezessen olyan kerekekkel, amelyeknek a nyomása rendellenes. Fújja fel őket nitrogénnel, hogy csökkentse a veszteséget. Nagyon fontos, hogy betartsa az ajánlott értékeket a lakókocsi gumiabroncsok ideális nyomásával kapcsolatban: 3 és 4,5 bar között. 0,3 bar növelése ajánlott, hogy kompenzálja a gyors veszteséget, ha hosszú utazást tervez.

Ha hosszú ideig szeretné leállítani a járművet, használjon emelőket a felemeléséhez, hogy kímélje a futófelületeket (vagy használhat más speciális fém alátéteket is). Havonta egyszer fordítsa el a 4 gumiabroncsot egy negyedfordulattal, hogy ne deformálódjanak.

Kiválasztott lakókocsi gumiabroncsaink

Az Ön segítségére a Maxigumi.hu kiváló teljesítményű termékeket kínál. Katalógusunkban megtalálhatók a következő modellek:

 • Michelin Agilis +;
 • Hankook Vantra LT RA18;
 • Bridgestone Duravis R660;
 • Goodyear EfficientGrip Cargo…

A Nokian Cline Van, Achilles Multivan, General Tire Eurovan A/S 365, Michelin Agilis Crossclimate és Apollo Altrust All Season is teljesítményes lakókocsi gumiabroncs modellek, amelyeket nálunk talál meg.

A Hankook Vantra LT RA18 modell az egyik legkeresettebb termékünk. Nagyon jó stabilitást és optimális biztonságot nyújt, miközben nagy terheket képes elviselni. A Michelin Agilis + is nagyon teljesítőképes, még nedves aszfalton is.

Mit kell megjegyezni?
A lakókocsi gumiabroncsokat a "C” vagy "CP” jelzésről ismerhetjük fel az oldalfalukon. Rendszeresen ellenőrizni kell a nyomást és a kopást.

LiveChat
Whatsapp Messenger