Keresés méret szerint

Téli gumiabroncsok vásárlása

7°C alatt a téli gumiabroncsok jobb teljesítményt nyújtanak, mint a nyári gumiabroncsok.

A téli gumiabroncsokat alkotó gumi kifejezetten arra lett tervezve, hogy ellenálljon a hidegnek és kiváló tapadást és stabilitást biztosítson a legridegebb időjárási körülmények között is: jég, hó, szélsőséges időjárás stb. +7°C és -40°C között a gumiabroncs futófelülete nem keményedik meg, és biztonságos vezetést tesz lehetővé.

Milyen előnyökkel jár a téli gumiabroncs?

A speciális gumi mellett a futófelület barázdái mélyebbek és a gumiabroncsok extra lamellákkal rendelkezik, optimális teljesítményt biztosítva 7°C alatt:

 • Csökkentett féktávolságok.
 • Kedvezőbb tapadás havas, jeges vagy csúszós úton.
 • Kedvezőbb stabilitás.
 • Kedvezőbb kormányozhatóság.
 • Az aquaplaning kockázatának lecsökkentése.

Mit jelent a 3PMSF és M+S jelölés?

A 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake - 3 hegycsúcs és hópehely) jelölés az egyetlen olyan tanúsítvány, amely garantálja a téli gumiabroncsok teljesítményét, és amely lehetővé teszi, hogy a törvény szerint járjon el, ha az téli gumiabroncsok használatát írja elő egy adott időszakban.

Az M+S jelölés jelentése "mud" és "snow" (sár és hó), ami azt jelzi, hogy a gumiabroncsok nehéz időjárási körülmények között használhatók, de ennek ellenére nem minősülnek "hó gumiabroncsnak".

Minden 3PMSF gumiabroncs rendelkezik M+S jelöléssel.

Csökkenthetjük a téli gumiabroncsok sebességindexét?

Igen, megengedett egy betűjellel csökkenteni a sebességindexet a nyári gumiabroncsokhoz képest. Például, ha a nyári gumiabroncsainak mérete 205/55 R16 91V, a felszerelhet 205/55 R16 91H méretű téli gumiabroncsokat.

Viszont a terhelési indexet nem módosíthatja.

Milyen márkájú téli gumiabroncsokat vásárolhat az autójához?

A gyártók többsége gyárt téli gumiabroncsokat, íme a legnépszerűbb profilok listája:

 • Dunlop Winter Response 2
 • Michelin Alpin 5
 • Aeolus SnowAce 2 AW08
 • Kumho WinterCraft WP51
 • Sava Eskimo S3+
 • Goodyear UltraGrip 9
 • Hankook i*cept RS 2 W452
 • Vredestein Snowtrac 5
 • Yokohama W.drive V905
 • Falken Eurowinter HS01
 • Firestone Winterhawk 3
 • Nokian WR D4

A legkeresettebb méretek:

Hóláncok megtekintése

A MaxiGumi széles választékban, diszkont áron kínál hóláncokat azért, hogy ön teljes biztonsággal vezessen havas utakon.

Hóláncok megtekintése

Felni + gumi szett

Kényelme és biztonsága érdekében a MaxiGumi téli gumi + felni szetteket kínál önnek kedvező áron.

Szett varázsló

Tanácsaink

Amint a hőmérséklet 7°C fok alá süllyed, a legfontosabb teendője az, hogy gépjárművét téli abroncsokkal szerelje fel, melyek nagyobb teljesítményt nyújtanak, és biztonságosabbak.

Amikor az első hó kezd el hullani, az út fehérre válik és igazi jégpályává alakul. Ekkor nehéz jó úttartást biztosítani a hagyományos abroncsokkal. Hogy elkerülje a kellemetlenségeket, felszerelheti járművét az évnek ezen időszakához leginkább alkalmazkodó abroncsokkal: a téli gumikkal. Miről van szó? Miben hasznosak? Hogyan választhatja ki a legjobbat? Mindent elmagyarázunk ebben az útmutatóban.

Mi az a téli gumi?

Az abroncsokat akkor minősítik "téli”-nek, ha minden feltételnek megfelelnek a hatékony és biztonságos téli használathoz. Konkrétan ezek olyan gumik, amelyek úttartási teljesítménye jobb a nyári kerekeknél, ha hideg van (7°C alatti hőmérséklet), esik az eső, a hó vagy jég van.

Nincs francia szabályozás, amely kötelezné Önt, hogy ezekkel a felszerelésekkel közlekedjen a téli időszakban. Azonban használatukat erősen ajánljuk, amikor a hőmérséklet 7 fok alá csökken. Gondoljon arra, hogy felszerelje őket, lehetőleg október és március között, különösen, ha hegyvidéki területen él.

Általában a gyártók azt javasolják a járműtulajdonosoknak, hogy a téli időszámításra való áttérés idején cseréljék le őket. Valójában inkább az időjárásra kell hagyatkoznunk.

Hogyan ismerhető fel a téli gumi?

A téli gumik könnyen felismerhetők. Bizonyára már észrevette a "M+S” jelölést néhány gumin. Ez az angol felirat (mud + snow) magyarul "sár + hó”-t jelent. Ez a téli gumik számára kötelező tanúsítvány. Néhány nyári gumi modellen is megtalálható.

Ezért nem minden termék, amelyen ez a jelölés szerepel, feltétlenül használható hideg időben. Azok a modellek, amelyek valóban alkalmazkodnak a téli körülményekhez, azok, amelyek megfelelnek a 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake) szabványnak. A 3PMSF jelöléssel ellátott gumik kifejezetten a hideg, a hó és a jég ellen vannak tervezve. Ezek tehát valódi téli felszerelések, amelyek kifejezetten arra szolgálnak, hogy járművét hideg és nedves időben is vezethesse. A gumi oldalán lévő 3 hegyi csúcsot ábrázoló jelölésből könnyen felismerhetők, amelyek körülveszik a hópelyhet.

Ritkábban, az ICE (északi gumi) jelöléssel ellátott termékek is alkalmazkodnak a rendkívüli hideghez. Ezeket általában Észak-Európa régióiban találjuk. Jobban teljesítenek, mint a 3PMSF tanúsítvánnyal rendelkező modellek. Ha több információt szeretne a gumi jelöléséről, olvassa el erről szóló cikkünket.

Miért használjunk téli gumikat?

A hógumikkal való közlekedés több okból is előnyös. Az egyik legfontosabb a vezetésbiztonság. A gumi összetételének köszönhetően a téli gumik nem keményednek meg, ha hideg van. Ennek eredményeként jobb tapadást biztosítanak az úton és nagyon jó fékezést a hóval vagy jéggel borított utakon. Legyen szó szoros kanyarokról vagy egyenes pályáról, nagyon jó vezetési kényelmet fog tapasztalni.

Ezenkívül ezeknek a felszereléseknek a használata, amelyek az alacsony hőmérsékletekhez és a hóhoz alkalmazkodnak, lehetővé teszi nyári gumijai élettartamának meghosszabbítását. Ezek hajlamosak sokkal gyorsabban elhasználódni, ha télen használják őket. Ha minden évben melegen tartja őket a garázsban ebben az időszakban, pénzt takaríthat meg.

A különböző téli gumi típusok és használatuk

A téli gumik három különböző kategóriában kaphatók. Megkülönböztetjük a következő modelleket:

 • Hagyományos
 • Magas teljesítményű
 • Északi vagy szegecselt

A téli gumi megfelelő választásához fontos tudni, hogyan működik minden modell.

A hagyományos téli gumik

A hagyományos téli gumik azok, amelyek rendelkeznek az alapvető tanúsítvánnyal (M+S). Futófelületükkel és számos lamellájukkal jobb tapadást biztosítanak a csúszós utakon. Jól megfelelnek a személyautóknak, a SUV-knak, a 4x4-eseknek és a haszongépjárműveknek.

Ezeket az abroncsmodelleket választhatja, ha téli hőmérsékletei nem extrémek a régiójában. Ezek általában a legolcsóbbak.

A magas teljesítményű modellek

A magas teljesítményű hógumik sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az előzőek. Oldalukon általában a 3PMSF felirat található.

Megerősített tapadásukkal ezek a téli gumik, még nagy sebességnél is, kiváló úttartást biztosítanak. Jobb fékezőképességgel rendelkeznek, mind a jégen, mind a hón.

Ezeket az abroncsmodelleket választhatja, ha téli hőmérsékletei elég extrémek a régiójában. Ez a jármű napi használatának garanciája.

Az északi vagy szegecselt gumik

Itt vannak a téli gumi modellek, amelyek a legextrémebb téli körülményekhez (akár -40 °C-ig) megfelelnek. Ezek tökéletes járműirányítást garantálnak még bőséges jég vagy nagyon vastag hó esetén is. Nagyon könnyen felismerhetők a futófelületükön található fém tüskékről (100 és 500 között). Ezeknek a tüskéknek köszönhetően olyan teljesítményesek és olyan jól tapadnak az úthoz.

Ezek a modellek megfelelőek azoknak a sofőröknek, akik olyan földrajzi területeken élnek, ahol nagy a hóesés.

Biztonsági okokból nem szabad 90 km/h-nál gyorsabban vezetni, amikor ezek a téli gumik vannak felszerelve egy járműre. Ez a korlát 60 km/h-ra csökken a teherautók és a veszélyes árut szállító járművek esetében.

Mik a téli gumi választásának további szempontjai?

Ahhoz, hogy jó teljesítményű gumikat válasszon, nem elég figyelembe venni az igényeit vagy a költségvetését. Más létfontosságú szempontokat is figyelembe kell venni:

 • A sebességi index;
 • A méretek;
 • Az európai címkék jelölései.

A sebességi index

A téli szezonban a törvény lehetővé teszi, hogy olyan felszereléseket használjon, amelyeknek sebességi indexe alacsonyabb (egy betűvel kevesebb), mint a járművén előírt gumiké.

A méretek

Nyilvánvaló, hogy figyelembe kell vennie az eredeti gumijai méreteit, amikor újat szerel fel. Ez az első információ, amit meg kell adnia a rendelés leadásakor. Hogyan azonosíthatja a gumi méreteit? Az oldalán olyan feliratot talál, mint például ez: 225/55 R17.

A 225-es szám a gumi szélességét jelenti milliméterben. Az R előtti szám a magasságot jelenti, százalékban kifejezve a szélességhez képest. Az utolsó szám (itt 17), hüvelykben kifejezve, a gumi belső átmérőjét jelzi.

A gyártó által ajánlott eredeti értékeket is megtalálhatja az autó használati utasításában, vagy a jármű ajtajában.

Az európai címkék jelölései

Ha a legjobb téli gumikkal szeretné felszerelni autóját, hivatkoznia kell a címkéikre. Az abroncsok címkézése Európában kötelezővé vált 2012. november óta. Ezekkel a címkékkel értékes információkat kap a téli gumi teljesítményéről. Az európai címkék a következő három jellemzőt jelzik:

 • A zajszint vagy a gumi gördülési zajszintje (decibelben);
 • A tapadás mértéke nedves úton (A-tól F-ig);
 • A gördülési ellenállás (A-tól G-ig), amely befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást.

Hány téli gumit kell felszerelni a legjobb teljesítmény érdekében?

Költségvetésétől függően dönthet úgy, hogy csak két hógumit szerel fel járművére a téli szezonban. Ez már jobb, mint semmi. Azonban, hogy optimális tapadási és fékezési teljesítményt érjen el az utakon télen, ajánlott 4 téli gumit felszerelni. Ez megakadályozza azokat az úttartási problémákat, amelyek nagyon gyakoriak, ha különböző típusú kerekeket szerelünk fel ugyanarra a járműre.

LiveChat
Whatsapp Messenger