Keresés méret szerint

Négyévszakos gumi vásárlása

Az autósok egyre gyakrabban négyévszakos gumi szerelnek fel az autóikra. A négyévszakos gumi teljesítménye folyamatosan javul, és sokoldalúságuk lehetővé teszi az autóvezetők számára, hogy egész évben biztonságosan közlekedjenek.

A négyévszakos gumi az Ön ideális útitársa, ha általában olyan helyen közlekedik, ahol a hőmérséklet 0°C és +20°C között van.

Ezen hőmérsékleti zónán kívül továbbra is jól működnek, de kevésbé hatékonyak, mint a téli gumiabroncsok 0°C alatt, vagy a nyáriak 20°C felett.

Ugyanakkor a különbségek nem nagyon észrevehetők.

A négyévszakos gumi használata jóvá van hagyva télre?

Azoknak a négyévszakos gumi, melyek 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake - 3 hegycsúcs és hópehely) jelöléssel rendelkeznek, jóvá van hagyva a hóban való használatuk, ugyanúgy, mint egy téli gumiabroncsnak.

Melyik négyévszakos gumi érdemes választani?

A négyévszakos gumi egyre népszerűbbek és eladásaik évről évre emelkednek. Itt található a népszerű profilok listája:

 • Michelin CrossClimate
 • Goodyear Vector 4seasons GEN-2
 • Nokian Weatherproof
 • Uniroyal AllSeasonExpert
 • Hankook Optimo 4S
 • Vredestein Quatrac 5
 • Hankook Kinergy 4S H740
 • Pirelli Cinturato All Season

A legkeresettebb méretek:

Amerikai kontinensen nagyon elterjedt, ahol először megjelent, a négyévszakos gumi egyre inkább és sikeresen megjelenik az európai autósok mindennapjaiban. A gumiabroncs gyártók jó alternatívának tartják a nyári és téli gumiabroncsok cseréjének elkerülésére. De mennyire érnek valójában ezek a gumiabroncsok? Miben különböznek a többi, ismertebb modelltől? Hogyan ismerhetjük fel a négyévszakos gumi? A Maxigumi.hu-nál minden választ megkaphat ezekre a kérdésekre!

Mi az a négyévszakos gumi?

Számos néven találkozhat vele a piacon: All Season gumiabroncs, All Weather gumiabroncs, 4S gumiabroncs, vegyes gumiabroncs, minden évszakos gumiabroncs, minden időjárási gumiabroncs... Mindezek a megnevezések egy hibrid gumiabroncsot jelölnek, amely a standard, úgynevezett "nyári" és a téli gumiabroncsok között helyezkedik el. Ez tehát egy alternatíva, amit a gyártók ajánlanak azoknak az autósoknak, akik egész évben szeretnének vezetni anélkül, hogy kereket kellene cserélniük.

Ahhoz, hogy a 4S gumiabroncs teljesítményes lehessen, a kialakításához használt gumi keverék egyszerre kölcsönöz a nyári gumiabroncs merevségéből és a téli gumiabroncs rugalmasságából. A futófelület kialakítása is úgy van megtervezve, hogy optimális tapadást biztosítson, legyen a talaj száraz, nedves vagy jeges.

A négyévszakos gumi érdekes teljesítményt nyújtanak a következőkön:

 • Száraz talajon
 • Nedves talajon (téli vagy nyári körülmények között)
 • Havas és jeges talajon

Hogyan ismerhetjük fel a minden évszakos gumiabroncsot?

A vegyes gumiabroncs azonosításához az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy ellenőrizzük a gumiabroncs oldalán, hogy rajta van-e a "Négy évszak", "All Weather", "All Season" vagy "4S" jelzés. A gyártóknak saját jelöléseik vannak arra, hogy egy gumiabroncs 4 évszakos, itt található a gumiabroncs jelölések listája.

Ráadásul a minden évszakos gumiabroncsok gyakran rendelkeznek M+S (Mud and Snow vagy Sár és Hó) jelöléssel, és néha a hópelyhet körülvevő hegy (a 3 Peak Mountain Snow Flake vagy 3PMSF szimbólum, amely normális esetben a téli gumiabroncsokra vonatkozik) is megtalálható rajtuk. Ezek a különböző szimbólumok arról tájékoztatják Önt, hogy a 4S gumiabroncsai jó teljesítményt nyújtanak téli körülmények között. Egy hagyományos gumiabroncshoz képest például 7%-kal csökkenthetik a féktávolságot havon és jégen.

A minden évszakos gumiabroncsnak szinte ugyanaz a mintázata, mint a téli gumiabroncsnak, központi részén több és mélyebb barázdával. A lamellák segítik a víz elvezetését. Annak ellenére, hogy a két típusú gumiabroncs gumi mintázata között léteznek hasonlóságok, a minden évszakos gumiabroncs kevésbé puha, mint a téli gumiabroncs. Az összetevői úgy vannak kialakítva, hogy alkalmazkodjanak a télhez, a nyárhoz és a köztes évszakokhoz. Tehát nem lesz olyan kemény, mint a nyári gumiabroncs, de kevésbé puha, mint a téli gumiabroncs.

A vegyes gumiabroncsok egyre inkább "3PMSF" minősítéssel rendelkeznek

Katalógusunk egyik kiemelt modellje a Michelin Crossclimate. Ez az egyik első vegyes gumiabroncs, amely megkapta a 3PMSF minősítést. Ennek a kínálatnak a sikere arra ösztönözte a többi gyártót, hogy ők is piacra dobják a 4 évszakos, 3PMSF minősítéssel rendelkező kerekeiket.

Így a Crossclimate versenytársai között említhetjük a Nokian Weatherproof-ot vagy a Goodyear Vector 4 Season GEN 2-t. Ugyanez vonatkozik az Uniroyal All Season Expert 2 kerekére, a Pirelli Cinturato All Season-ra, és számos más modellre gyűjteményünkben.

Mik a négyévszakos gumi előnyei?

A 4S kerekek első előnye pénzügyi jellegű. Az All Season gumiabroncsokkal csökkentheti a gumiabroncsok tárolásával és a gumiabroncsok évente kétszeri cseréjével kapcsolatos költségeket.

Ráadásul, bár a téli + nyári gumiabroncs kombinációt nem ajánljuk, össze lehet párosítani egy nyári vagy téli gumiabroncs szettet egy 4 évszakos kerék szettel.

Ezeknek a gumiabroncs típusoknak egy másik előnye a sokoldalúság, amit kialakításuk biztosít. Általában kevésbé érzékenyek az aquaplaningra és optimális tapadást biztosítanak a kerekeknek a hóban. Képesek optimális vezetési kényelmet biztosítani nyáron és télen egyaránt. Ezek a modellek hatékonyabbak, mint a téli gumiabroncsok a szép évszakokban. Ugyanígy, a nyári gumiabroncsokhoz képest jobb élményt nyújtanak a jeges felületeken.

A minden évszakos gumiabroncsok hátrányai

Annak ellenére, hogy korábban említettük az előnyöket, szem előtt kell tartania a négy évszakos gumiabroncsok bizonyos korlátait, hogy megfelelően tudja őket használni.

Első gyengeségük abban rejlik, hogy teljesítményük, bár korrekt, soha nem kivételes. Más szóval, fagyos időben, vagy extrém hideg körülmények között, a téli gumiabroncs lesz a teljesítményesebb. Ha a négyévszakos gumi minden időjárási körülményhez alkalmazkodik, akkor is különös óvatossággal kell eljárnia, ha tervezi, hogy hegyvidéki területre megy, vagy ha olyan helyen él, ahol különösen nagy a fagyveszély. Ugyanez a megállapítás vonatkozik a nyárra is. Például ritkán versenyeznek a hagyományos gumiabroncsokkal a száraz talajon történő fékezési távolság tekintetében.

Ráadásul azt is megállapíthatjuk, hogy az All Weather gumiabroncsok gyorsabban kopnak nyáron a gumiabroncsuk puhasága miatt. De ha figyelembe vesszük, hogy egész évben használják őket, ez a kis gyengeség gyorsan kompenzálódik.

Megemlíthetjük azt is, hogy a kínálat nem olyan széles, mint a nyári vagy téli modellek esetében. De hogy megkönnyítsük a dolgát, a Maxigumi.hu széles választékot kínál megfizethető áron.

Kiknek ajánlottak a négyévszakos gumi?

Az európai autósok többsége továbbra is egész évben a nyári gumiabroncsokat használja. Azonban ezek télen kevésbé teljesítenek jól és súlyos baleseteket okozhatnak. A 4 évszakos gumiabroncsokkal felszerelt kerekek tehát valódi biztonsági előnyt jelentenek. Különösen ajánlottak, ha:

 • Olyan régióban él, ahol az időjárási körülmények enyhék (kevés vagy nincs hó, és a nyári hőmérsékletek nem extrémek).
 • Szoros a költségvetése és szeretné elkerülni, hogy két szett gumiabroncsot vásároljon és minden évszakban cseréljen.

Ha nem él hegyvidéki területen, és csak rendkívüli esetekben látogat el havas területekre, megtarthatja a 4S gumiabroncsait. Azonban ajánlott hóláncot tartani, ha az út nehezen járható lenne.

Vezetési tanács

A minden évszakos gumiabroncsok jó teljesítményt nyújtanak, ha tudjuk, hogyan kell bánni velük. Hogy kihozza a legtöbbet a befektetéséből, vezessen óvatosan. Kerülje a hirtelen gyorsításokat és fékezéseket. Így elkerülheti, hogy túl gyorsan kopjanak a 4S gumiabroncsai.

Mi a helyzet az All Season lakóautó gumiabroncsokkal?

A lakóautósok 25%-a téli sportokra alkalmas helyekre látogat járművével. Ha Ön is közéjük tartozik, általában a 4S gumiabroncsok bőven elegendőek lesznek. Nem lesz szüksége hógumiabroncsokra. Azonban a hátsó kerekek terhelhetőségi indexének kiválasztásánál nagyobb gondosságra van szükség. Ezek gyakran nagyobb súlyt viselnek, mert a lakóautó felszereléseinek nagy része a hátsó részen található.

Például választhatja az Agilis CrossClimate négyévszakos gumi. Chevron alakú futófelületük tökéletes tapadást biztosít száraz talajon, miközben optimálisan vezeti el a vizet. Ez a gumiabroncs, amely 3PMSF minősítéssel rendelkezik, 3 különböző gumiabroncsot integrál, hogy alkalmazkodjon mindenféle időjárási körülményhez, miközben alkalmazkodik a lakóautó általában viselt nagy terheléshez. 15, 16 és 17 colos méretben kaphatók, és darabonként körülbelül száz euróért kínálják őket.

Ne feledje, hogy a 3PMSF minősítés nem mentesíti Önt a hóláncok használatának kötelezettsége alól azokban a területeken, ahol ez kötelező. Franciaországban a B26 jelzésű közlekedési tábla tájékoztatja Önt arról, hogy szükséges-e hóláncot felszerelni, mielőtt egy úton közlekedne.

Mit kell végül megjegyezni a négyévszakos gumi?

Az All Season gumiabroncsok, amelyek valódi kompromisszumot jelentenek a többi gumiabroncs típus tulajdonságai között, kiváló alternatívát jelentenek azoknak az autósoknak, akik nem élnek olyan régióban, ahol a tél és a nyár extrémek. Ha ritkán találkozik havas utakkal, válasszon a különböző modellek közül, amelyeket eladásra kínálunk, hogy elkerülje a gumiabroncsok cseréjét, amikor a nyári és téli évszakok beköszöntenek.

LiveChat
Whatsapp Messenger