Keresés méret szerint

Lakóautó gumiabroncsok vásárlása

A lakóautó gumiabroncsok "CP" jelzéssel rendelkeznek az oldalfalukon. Kifejezetten arra lettek tervezve, hogy elviseljék a jelentős terhelést, és élettartamuk hosszabb legyen, mint a hagyományos gumiabroncsoké.

Ügyeljen arra, hogy a megfelelő nyomással közlekedjen. A gumiabroncsok nyomásának csökkenése hatására csökken teherbírásuk. Nehéz gépjárművek, például lakóautók esetén ez visszafordíthatatlan károkat okozhat a futófelületen.

Szükséges-e túlfújni a lakóautó hátsó gumiabroncsait?

A lakóautója hátsó tengelyén lévő "CP gumiabroncsok 0,75 barral túlfújhatók. Ha a gyártói kézikönyv nem ad utasítást erre vonatkozóan, a nyomást elöl 4,75 barra, hátul pedig 5,5 barra állíthatja be. A "CP" gumiabroncsainak futófelülete nem deformálódik, mert úgy lettek tervezve, hogy elviseljék ezeket a nagy nyomásokat.

Milyen gumiabroncsokat vásároljon a lakóautójához?

 • Michelin XC Camping
 • Michelin Agilis Camping
 • Michelin Agilis Alpin
 • Pirelli Camper L6
 • Pirelli Chrono Camper
 • Pirelli Carrier Camper
 • Continental VancoCamper

A legkeresettebb méretek:

Kalandra fel és élvezd a jó kirándulásokat a vakáció alatt, ez a Graal minden utazást és szép úticélokat szerető lakóautós számára. Ahhoz, hogy ne maradjunk az út szélén és ne kelljen várni a mentőautó érkezését, jobb, ha alaposan ellenőrizzük a gumiabroncsaink állapotát. Megfelelő és jó állapotú gumiabroncsokkal felszerelkezni az alapja a gondtalan utazásnak. Fedezze fel ebben az útmutatóban, amit a Maxigumi.hu kínál, hasznos tanácsokat a lakóautója gumiabroncsainak kiválasztásához, és hosszú ideig élvezze befektetését.

Miért ne használjunk hagyományos gumiabroncsokat lakóautóhoz?

Egy lakóautó nehezebb, mint a hagyományos személyautók. Ez a sokoldalú közlekedési eszköz úgy van felszerelve, hogy mobil lakhatást biztosítson (konyha, fürdőszoba, WC...). Ezért szükséges, hogy olyan kerekei legyenek, amelyek képesek nagy terheket elviselni.

Ezért a gyártók olyan gumiabroncsokat fejlesztettek ki, amelyek tartósabbak és ellenállóbbak. Az utilitáriusok közé sorolt lakóautók alapértelmezés szerint olyan gumiabroncsokkal vannak felszerelve, amelyek C jelöléssel rendelkeznek. Ezek a gumiabroncsok hitelesítettek és ajánlottak az utilitáriusok és a kisteherautók számára. Azonban a lakóautók sokkal nagyobb terheket viselnek, mint ezek a járműkategóriák. Ezért ésszerűbb olyan megerősített gumiabroncsot választani, amely CP jelöléssel rendelkezik.

Valóban, a CP jelzéssel ellátott lakóautó gumiabroncsok sokkal jobban alkalmazkodnak a nyaralóautó által támasztott követelményekhez, amelynek súlya elérheti a 3,5 tonnát. Nemcsak nagyobb nyomásnak (akár 5,5 barig) ellenállnak, hanem hosszú utazásokat is lehetővé tesznek. Ez tehát az ideális választás.

Hogyan válasszuk ki a lakóautó gumiabroncsait?

A lakóautó gumiabroncsok számos változatban léteznek: méretek, sebesség- és terhelési indexek, márkák... Tehát nem választunk véletlenszerűen egy modellt. Íme néhány tanács, amely segít kiválasztani a gumiabroncs modellt, amely tökéletesen illeszkedik a lakóautójához.

A lakóautó gumiabroncsainak méretei

Ahhoz, hogy ne vásároljunk túl kicsi vagy túl nagy gumiabroncsokat a járművünk számára, a gumiabroncs oldalán található felirat segíthet. A következő formában jelenik meg: 195/65 R15 91V (ez csak egy példa).

A 195-ös szám jelenti a gumiabroncs szélességét milliméterben. A 65-ös szám a magasságát jelenti, a szélesség százalékában kifejezve. Az R betű azt jelenti, hogy radiális típusú. Tehát nézze meg ezt a feliratot, és rendeljen olyan modelleket, amelyeknek ugyanazok a méretei.

A terhelési és sebességindex

A lakóautóknak nem mind van ugyanolyan méretük. Míg egyes járművek több mint 3,5 tonnát nyomnak, mások sokkal könnyebbek. A jármű súlyát nem képes elviselni gumiabroncsok kockázatot jelentenek, hogy felrobbannak a forgalomban és veszélyeztetik az életünket. Ennek elkerülése érdekében vegye figyelembe a gyártó által ajánlott terhelési indexet a választásnál.

A terhelési index a gumiabroncs által elviselhető súlyt (kg-ban) jelenti. Tiszteletben kell tartani a sebességindexet is. Ez a konstans a maximális sebesség, amellyel a gumiabroncs jó körülmények között haladhat.

Hol találhatók ezeknek a két indexnek az értékei? Vegyük figyelembe a fent említett példát. A V betű előtti szám (91) jelzi a terhelési indexet. A 91-es index azt jelenti, hogy a kerék nem bír el több mint 615 kg-ot.

A sebességindexet egy vagy több betű jelzi (itt a V, ami azt jelenti, hogy a gumiabroncs sebessége nem haladhatja meg a 240 km/h-t). További részletekért ezekről a két paraméterről lásd a terhelési és sebességindexekről szóló útmutatónkat.

Szerezzen hó gumiabroncsokat a télre

A tél és annak korlátai elkerülhetetlenek. Ha a lakóautójával kell közlekednie ebben az évszakban, akkor a kerekeit hó gumiabroncsokkal kell felszerelnie. Ez egy speciális gumiabroncs kategória, amelyet könnyen felismerhetünk a 3PMSF (három hegyi csúcs által keretezett hópelyhe) jelölésről az oldalán.

A téli gumiabroncsok a hideg évszakok kemény körülményeihez vannak tervezve. Nagyobb vezetésbiztonságot garantálnak, és megelőzik az útról való letérést és a csúszást. A 3PMSF gumiabroncsok használata nem kötelező Franciaországban. De a törvény előírja néhány európai országban (például Németországban) a téli időszakban a havas vagy jeges utakon.

A 4 évszakos gumiabroncs, jó kompromisszum egész évben

Ha nomád vagy, és egész évben közlekedsz, akkor az All Season gumiabroncsokat találod a legpraktikusabbnak. Sokoldalúak, optimálisan alkalmazkodnak a nyári aszfalt és a kényes terepek követelményeihez. Ezek a gumiabroncsok jól ellenállnak a hidegnek, és kielégítő teljesítményt nyújtanak. Azonban ezek a 4S modellek nem arra vannak tervezve, hogy elviseljék a szélsőséges tél hatásait. Télen kevésbé teljesítenek, mint egy hó gumiabroncs, és nyáron ugyanez a helyzet, ha összehasonlítjuk őket egy hagyományos lakóautó gumiabronccsal. Azonban, ha nem merészkedsz hegyekbe és nagyon jeges pályákra a hideg évszakokban, ez a jó kompromisszum.

Mikor kell cserélni a lakóautó kerekeit?

Nagyon nehéz kategorikusnak lenni a lakóautó gumiabroncsainak élettartamával kapcsolatban. Több paramétert kell figyelembe venni, többek között a használat gyakoriságát, az utakat, a karbantartást...

Figyelembe kell venni:

 • A gumi állapotát (ha száraz vagy teljesen szürke, akkor nem teljesít jól);
 • A gumiabroncs kopásának mértékét (kopásjelző elérve);
 • A kerék gyártási dátumát (az idő múlásával a természetes kopás növekszik és a teljesítmény jelentősen csökken) ...

A gumiabroncs gyártási dátumának leolvasásáról szóló cikkünket olvashatja a DOT-ról.

Ráadásul a törvény előírja a gumiabroncs cseréjét, ha eléri a kopásjelzőt. Ha kétségei vannak, hagyja, hogy járműve kerekeit egy szakember vizsgálja meg, hogy irányítsa Önt.

Hogyan növelhető a lakóautó gumiabroncsainak élettartama?

Azt becsülik, hogy egy lakóautót átlagosan egy évben 17-szer használnak. Ennek ellenére sok lakóautós hajlamos elhanyagolni a jármű karbantartását. Pedig ez szükséges minden autó hosszú élettartamához. Mit kell tenni a lakóautó gumiabroncsainak korai kopásának megelőzése és élettartamuk meghosszabbítása érdekében? Meg kell:

 • Rendszeresen ellenőrizni a gumiabroncsok nyomását, hogy ne legyenek alul- vagy túlfúvva vezetés közben;
 • Mindig ellenőrizni indulás előtt, hogy a terhelés jól van-e elosztva a járművön...

Itt van egy másik tipp, amit kipróbálhat: az első és hátsó kerekek cseréje. Mivel mind motoros, mind irányító funkciókat lát el, az első kerekek általában gyorsabban kopnak. Ha 10 000 kilométerenként cseréljük őket a hátsó kerekekkel, ez valóban megnövelheti az élettartamukat. Mindig ügyeljen arra, hogy tartsa be a terhelési indexeket.

LiveChat
Whatsapp Messenger