Kereséshez kattintson ide

Abroncsok terhelési indexe és sebességindexe

A terhelési index

A terhelési index a gumi oldalán található. Azt a legmagasabb tömeget jelöli, melyet az abroncs elbír.

A terhelési mutatót kikeresheti a lenti táblázatból, és megtudhatja, hogy mekkora az a maximum teher kg-ban, melyet az abroncs képes elviselni.

Az abroncsterhelés legalább a fele annak a súlynak, amelyet a tengely elbír.

terhelési index

A sebességindex

A sebességindexet egy betű jelöli az abroncs oldalán, és azt a legnagyobb megengedett sebességet mutatja, mellyel futhat a gumi.

Nézze meg abroncsa oldalán lévő sebességmutatót és vesse össze a lenti táblázattal, hogy megtudja, mekkora az a maximális sebesség, amelyet abroncsa elbír.

sebességindex

Figyelem!

Soha ne szereljen fel autója eredeti abroncsánál alacsonyabb sebességindexszel rendelkező gumit. Magasabb sebességindexűt viszont ellenben nyugodtan felszerelhet.

Felrakhatok-e autómra a gyártó által előírtnál alacsonyabb sebességindexű gumit?

A törvény tiltja olyan gumi felszerelését, melynek sebességindexe nem éri el a gyártó általi abroncsét. Ugyanez érvényes a terhelési indexre.

A téli gumik sajátossága

Felszerelhet olyan téli gumit, melynek sebességindexe egy betűbesorolással alacsonyabb a nyári abroncsnál. Ha gépkocsiján például V indexű nyári gumi van, akkor közlekedhet olyan téli gumikkal, melyek mutatója H.

Mi a ZR gumi?

A ZR azt jelöli, hogy az abroncs 240 km/h sebességnél nagyobbat is elbír. A W és Y kategóriákat tartalmazza. Ultra magas teljesítményű abroncsok. A gumi oldalfalán egyszerű Z-vel is jelölheti a gyártó.